tirsdag, januar 23, 2007

en lang, stor bil med plass til ca 60 mennesker

Idoiti er når 100 store biler med plass til 5 personer kjører tomme i kø. En eller annen gang var det visst noen smarte folk som fant opp noe som kalles for en buss. Det er en slik stor, lang bil med plass til ca 60 mennesker. Bor du i Rogaland har du mest sannsynlig også fått et kolumbuskort i posten, det er et slikt grønt kort på størrelse med bilsertifaktet ditt, som du kan fylle på med penger på internett og dermed få 25% rabatt på alle bussreiser. Mest sannsynlig har du også fått en rute i posten, der det står når bussen går. Det eneste som mangler er at en del mindre smarte mennesker ennå foretrekker å lage kø for både busser (se over) og biler, og snegle seg gjennom gatene i en ensom ferd mens de svir av både penger og bensin, slik at en om ikke annet, snart, grunnet den globale oppvarmingen, i det minste ikke vil kjøre på snø lenger (som lager køen til en total katastrofe for disse mindre smarte menneskene.) Det er disse menneskene som ikke har forstått gleden av en busstur, der du alt etter humøret kan sove, bli kjent med et nye mennesker, slå av en prat med gode venner, lese en avis, smuglytte til en spennende samtale mellom to gamle pene egenesdamer eller to tøffe fjortisjenter, lese pensum til eksamen, be, kikke på alle de rare folkene og fundere på hva de har spist til middag i dag eller hva som gjør at akkurat denne kvinnen er smart nok til å ta bussen, lese en spennende roman, høre på musikk eller rett og slett bare sette seg godt tilbake og for ens gang skyld la tankene vandre og faktisk ikke gjøre noen ting.


I dag reiste jeg hjemmefra 07.10 og ankom misjonshøyskolen 10.45. Mye skyldet disse heller lite smarte menneskene som ennå ikke har lært hva en buss er, mye skyldet snøen, men for å være litt ydmyk, nok mest skyldet min egen blondhet, som klarte å miste busskortet i fars bil når jeg skulle videre med buss fra universitet (etter å ha brukt en time fra Ålgård til Ullandhaug grunnet køen), som måtte springe å hente det, og på veien tilbake måtte jeg springe for å akkurat nå bussen til Stavanger, som viste seg å egentlig gå til Sola. Der traff jeg på Tone, og sammen tok vi bussen tilbake til Stavanger, og vandret i nydelig snøvær opp til skolen, hvor jeg egentlig skulle vært 09.45

14 kommentarer:

Anonym sa...

Hehe... det var jo litt av en tur. Jeg er glad jeg bor på et av de få stedene i Stavanger sentrum som ikke har bussforbindelse, og dermed med ydmyk holdning kan sette meg i bilen og kjøre til skolen....


- Leif Arne -

Eli sa...

ja..politikerne og de overordnende bussmennesker har jo helt klart en stor jobb å gjøre, slik at de fleste bebodde steder får et busstildbud der bussen ikke alltid er stappfull og kommer noen minutter for sent... Helt utrolig at de ikke har busstilbud på Storhaug!!

Anonym sa...

Men så er jo ikke jeg noen stor buss elsker da, det skal sies. Har som et lite prinsipp å aldri ta lokale busser av typen bybuss etc. På lengre distanser kan buss være greit, men tog er svært mye bedre.

Eli sa...

Enig med at tog er mye bedre! Til vanlig tar jeg jo buss, tog, buss (målet er å bytte ut siste bussen med en gåtur opp til skolen ;) Beste måten for meg å komme meg til skolen på nå når det er snø, er, tro det eller ei, å kjøre til Øksnevadporten (for å slippe køen) og ta toget derifra til Stavanger... Eller..for å ikke kjøre ta bussen til Bryne klokken 7, og ta toget derifra...

Men hvorfor så i mot lokale busser?

Eli sa...

Forresten er jeg selv en ganske så flittig bruker av bilen når det gjelder småturer innenfor Ålgård. Tenker at lokale småturer (f.eks de 5.minuttene det tar å gå ned til kirken blir ofte i siste liten i pøsregn og vind en kjøretur..)ikke gjør så stor skade som å reise 4 mil hver dag og danne kø...og så lenge jeg betaler 250kr måneden for å ta buss, båt og tog gratis i hele Rogaland passer et kollektivt liv for meg ganske så bra.

Anonym sa...

Jo det kan jeg si deg:

Pkt 1: Det er uforholdsmessig dyrt i forhold til avstand.

Pkt 2: Rutetabellene er svært vanskelig å sette seg inn i, og når du først har gjort det, så er det alltid tid for nye ruter.

Pkt 3: De flest bybusser er sterkt undermotorisert (130 hk), og dette i kombinasjon med en svært rykkete automatgir, gjør kjøreopplevelsen svært ukomfortabel)

Pkt 4: Mange av sjåførene er polske og har fått svært dårlig opplæring. (mrk, det er opplæringen det er noe galt med, ikke nasjonaliteten).

Pkt 5: Mye forsinkelser

Pkt 6: Ofte (les rushtiden) går det så sakte, at man like gjerne kunne gått)

Pkt 7: De er ofte overfylte og som den gamle speideren jeg er så blir jeg alltid stående til fordel for gamle og unge.

Pkt 8: Bussene går fortsatt på diesel. De burde gått på gass/hydrogen. Miljøgevinsten er særdeles liten med dagens teknologi.

Pkt 9: Det er forbudt å spise/drikke i bussene. Dette umuligjør det tidsbesparende element det er å spise frokost på vei til skolen.

Pkt 10: Som lutheraner vil jeg selv ha kontroll og styring med mitt liv (les: luthers fordømmelse av pavestyret), og vil ikke bli styrt av et multinasjonalt busselskap.

Eli sa...

Hmm..ja..du har noen gode poeng som gjør at jeg er enig i at vikelig lokale bussturer (f.eks. innenfor Stavangers grenser) kan byttes ut med en gåtur eller en biltur. Men skal du først fra f.eks Ålgård til Stavanger hver dag i rushtiden, eller fra Stavanger til Forus, eller Sandnes til Stavanger, er det ikke mye lutheransk frihet i å sitte innestengt i en kø som gjør at du blir like forsinket som om du skulle ta buss. Tar du derimot bussen har du full frihet til å for eksempel hoppe av bussen, gå forbi alle bilene og hoppe på en buss som står lenger fremme i køen (dette forutsetter selvfølgelig at du er en ivrig busstaker og har en form for flexikort)

Selv vil jeg tro jeg sparer rundt 750 kroner på å ta bussen i forhold til å ta bilen (men så bor jo du inni Stavanger og slipper dermed til og med bompenger..)

Hmm...angående spising på bussen har jeg aldri helt funnet det for godt å akseptere denne regelen, så frokosten min blir ofte spist på bussen den...

Ellers er og blir bussturer ikke verdens mest behagelig turer, men etter at har slitt busseter i snart 4 år begynner magen å bli vant med alle bråstopp og svinger, og sjelen tar etterhvert dette langt mer med ro enn en køkjøring som pirrer utålmodihet. Og ingenting er morsommere enn når urutinerte bussjåfører kjører litt feil innimellom, eller når utenlandske bussjåfører tar seg en trall mens de kjører og roper hade gjennom den tomme bussen før du går. (hender at de norske er nokså koselige og synger og hilser de også altså..)

Og så var det dette med å prøve å være litt ydmyk da...av og til må vi dessverre ofre litt for fremtidig snøglede...

Karin sa...

Leif Arne, det går busser på Storhaug. Nummer 4 og 6, i tillegg til en ekspressbuss og en bydelsbuss. Synes for øvrig at punkt 7 var veldig sjarmerende:)

Eli sa...

oi, oi, der røk grunn nr. 1 for å ikke ta bussen... :p Faren med at der går flere busser fra et sted er jo at en plutselig kan havne opp f. eks. på Sola... Men kanskje vi skal ta en innføring om hvordan en kan lese og forstå en bussrute på skolen en dag :P

Enig med at punkt nr 7 er sjarmerende. Er nok mine manglende (eller altfor korte) speidererfaringer som gjør at alle mine mål om å være ydmyk forsvinner straks jeg ser en stor mengde mennesker stå å vente på bussen jeg skal inn på. Da later jeg alltid som om jeg ser etter noen jeg kjenner, og sniker meg dermed så langt foran i køen som jeg kan...

Anonym sa...

Det går noen i nedre kant av storhaug ja, men ikke i gatene der brødrene bor. Bydelsbussen regner vi ikke med, da den er så liten at den knapt kan kalles buss :)

Rebecca sa...

dette her va et heilt fantastisk g hærlig innlegg å lese, liker det du sier g støtter helt og holdent!! MEN når eg skal ta buss til jobben må jeg ta bussen hjemme fra en time før jeg beynner på jobb jeg er på jobb en halv time før, men d må jeg for hvis jeg ikke hadde tatt en så tidlig buss ville jeg ikke nådd bussen fra sandnes til gandal fordi bussen fra lura ville vert 5-10 min for seint og det ville endt med at jeg kom for sent til jobben... så jeg forstår også de som velger å kjøre... nei vi burde alle enda hatt hest og kjerre eller brugt beina som gud gav oss!! da hadde vi fått trening, oksigen og en flott tur følelse, vi hadde opplevd mer hatt flere alsidige inntrykk og hatt bedre tid til å tenke over de tingene som plager oss, jeg tror faktisk det hadde vert mindre mennesker hos psykolog fordi vi hadde fått b edre tid til oss selv!!

adde ikke trodd det var her jeg endte opp med komentaren min men men...

Eli sa...

Amen, Ina! Mitt mål er som sagt å begynne å gå litt mer, og denne uka har jeg faktisk latt bilen stå siden søndag, og gått turer både hit og dit! (Har nok noe med at det endelig har blitt så supertfantastisk herlig snøvær!!)

En liten gåtur ned til nedre del av Storhaug hadde sikkert ikke skadet heller. Og bydelsbussen er skjønneste bussene jeg noen gang har sett ;) hehe..men du skal få lov til å kjøre...hadde sikkert gjordt det samme selv... ;)

Anonym sa...

Må bare få legge til at hadde det ikke vært for min skada fot, så hadde jeg gått til skolen (3,5 km hver vei), slik jeg gjorde i hele høst! Så jeg støtter gåinga! Så kan man gå seg god samvittighet, og heller bruke samvittigheten til å kjøre en tur en gang i blant!

- Leif Arne -

Eli sa...

Jeg er forsåvidt fullstendig klar over det ;) så du skal få lov å kjøre med veldig god samvittighet! I morgen skal faktisk jeg også kjøre til skolen ;)